Hoppa till innehåll
Kontakt & öppettider →
Hem
Meny
Recept
Deli
Öl/Vin/Dryck
Bilder
Webbshop
Meny
Hem
Meny
Recept
Deli
Öl/Vin/Dryck
Bilder
Webbshop
Facebook
Instagram
vilka viner passar bäst till italiensk mat?
Vintips
från dolcetto till nerello mascalese
passande
vita- och roséviner samt mousserande
tips
Unga viner med fräschör och lite sprits passar bra till plockmat - en klassiker till en antipasto med mycket skinka typ spalla cotta eller prosciutto är ett halvtorrt mousserande vin från Emilia-Romagna på druvan Trebbiano eller Malvasia.
Blandad antipasti med olika charkuterier, ostar, bröd, oliver och grönsaker är ett smakrikt vitt eller ett bättre rosévin (med eller utan bubblor) gott till - från italien förstås 🙂
Tips
Lambrusco | C'era Una Volta (Emilia-Romagna)
Trebbiano | Charisma Lunaria (Abruzzo)
Dolcetto | Giacosa Fratelli (Piemonte)
Barbera | Giovanni Rosso (Piemonte)
Etna Rosso | Tornatore (Sicilien)
passande
röda viner & lambrusco
tips
Unga röda viner med fräschör är gott till blandad italiensk mat - våra favoritdruvor är dolcetto, barbera, grignolino och nerello mascalese bland några - det går sällan fel om du väljer någon vin tillverkat av dessa druvor. De är ofta lite busiga med en eftersmak av olika torkade kryddor. Servera vinet lite kylt.
Ett perfekt rött vin till italiensk mat är Lambrusco från regionen Emilia-Romagna. Här i regionen tillverkas många olika charkuterier med mycket animaliskt fett och smak därför dricker alla i området Lambrusco som är ett mousserande rött vin. En variant på det är Lambrusco di Sorbara som är lite ljusare till färgen - nästan som ett rosévin. Båda ska dock vara torra och inite söta som många varianter är på Systembolaget.