Hem  |   Lunch & Middag  |  Catering  |  Recept  |  Bildgalleri  |  Kontakta oss

Pasta e Fagioli

Toskansk böngryta

300 g kokta vita,borlotti eller andra bönor, eller ca 150 g torkade
2 msk olivolja
2 dl vitt vin
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 finhackade selleristjälkar (spar bladen)
1 morot, tärnad
200g salsiccia, pancetta eller liknande
1-2 Diavoletti Rossi, peperoncini från Calabrien
1 burk San Marzano tomater
1 l hönsbuljong
5 basilikablad
100 g soppasta, Benedetto Cavalieri
salt och peppar
Ekologisk olivolja, Ariazzae, DOP Monti Iblei och parmesanost att toppa soppan med.


 

Gör så här

  1. Om torkade bönor används, blötlägg bönorna i 12 timmar. Skölj och koka dem i ca 1 tim (se på förpackning), tills de har blivit mjuka.
  2. Värm upp olja i en panna och fräs lök och vitlök så att den blir genomskinlig. Rör ned selleri, morot och köttet, fräs ytterligare i några min. Tillsätt buljongen, vinet och peperoncinin. Låt koka upp och sjud 30-40 min.
  3. Mixa hälften av bönorna med ett par deciliter av buljongen och slå i soppan. Lägg sedan i pastan som får koka till den blir al dente, se förpackning.
  4. Vänd ned resterande bönor och tomater, koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  5. Vänd ned finskurna selleri- och basilikablad.
  6. Toppa soppan med parmesanost och ringla lite olivolja över.

Calamarata med blåmussla & griskind

Guanciale = griskind, liknande pancetta

500g Benedetto Cavalieri calamarata-pasta
200g guanciale (lufttorkad griskind)
1000g Färska tvättade blåmusslor med skal
1 burk San Marzanotomater
50g bladpersilja
50g Hackad schalottenlök
2st krossade vitlöksklyftor
1,5 dl vitt vin
God olivolja
Peperoncini och salt


 

Gör så här

  1. Sätt på en stor kastrull med saltat vatten till pastan.
  2. Fräs guancialen gyllenbrun i 1 dl olivolja tillsätt schalottenlöken, vitlöken och fortsätt fräsa i ca 3 min.
  3. Häll i musslorna.
  4. Tillsätt vinet och sedan tomaterna och resten av ingredienserna, koka ihop och smaksätt med peperoncini och salt.
  5. Koka pastan klar och spara lite av vattnet (1 dl) när du silar av pastan.
  6. Blanda ner den kokta och avrunna pastan samt persiljan och späd ev med lite av pastavattnet om det verkar torrt.
  7. Ringla lite extra olivolja över den upplagda pastan innan servering.

Panzanella

Sallad med krutonger och lågtempat nötkött

500 g mört nötkött (biff, oxfile, eller annan mör del, fråga din kötthandlare)
1 kg Piccadillytomater från Italien
300 g rödlök
200 g grillad paprika
50 g bladpersilja
100 g Parmigiano Reggiano
200 g dagsgammalt lantbröd
0,5 dl Ekologisk olivolja, Ariazzae, DOP Monti Iblei
Vit balsam-vinäger
Salt och svartpeppar


 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 90 grader.
  2. Skala och skiva rödlöken tunt, lägg i en skål och häll över vinäger så det precis täcker.
  3. Salta och peppra köttet och stek det runt om i riktigt het panna tills det får fin färg.
  4. Stek färdigt köttet i ugnen, det ska vara ca 57 grader i mitten av köttet.
  5. Ta ut köttet och låt det vila.
  6. Dela tomaterna i mindre bitar, strimla paprikan och hacka persiljan.
  7. Skär brödet i tärningar ca 1,5 x 1,5 cm. Rosta dom lite i stekpannan.
  8. Blanda tomater, paprika, avrunnen rödlök, persilja och krutonger med olivoljan i en bunke och smaka av med salt och peppar.
  9. Lägg upp på fat eller tallrik, skiva köttet och lägg ovanpå, hyvla över rikligt med parmesan.

Ragú Napoletano

Napoletansk ragú med Paccheri-pasta

500 g Paccheri-pasta från Benedetto Cavalieri
300 g högrev
150g salsiccia
200 g fläskkarré
2 burkar San Marzanotomater
1 dl hackad gul lök
½ dl tomatpure
2 dl rött vin
4 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 kruka Basilika
Salt och svartpeppar
Ekologisk olivolja, Ariazzae, DOP Monti Iblei
(Riven parmesan till servering)


 

Gör så här:

  1. Skär kött och salsiccia i bitar ca 2 x 2 cm.
  2. Värm olivoljan i en stor kastrull och fräs löken i ca 4-5 minuter.
  3. Tillsätt kött och salsiccia och fräs det tills det fått färg.
  4. Dra ned värmen något och tillsätt tomatpurén utrörd i vinet, koka ihop detta tills 1/3 av vätskan försvunnit.
  5. Tillsätt resten av burktomaterna, basilikan och lagerbladen, smaksätt med salt och peppar.
  6. Koka upp och låt det sedan sjuda under lock i ca 2 timmar.
  7. Rör om då då och späd med vatten eller vin om det blir för torrt.
  8. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
  9. Servera pastan med ragu och riven parmesan.